Featured TRAVEL

EEN JAAR LANG REIZEN? ZO HEB IK DAT GEFINANCIERD

oktober 24, 2017

Ik heb in ruim een jaar alle continenten bezocht. Zo’n beetje de meest voorkomende van alle vragen die ik heb gehad sinds ik terug ben: hoe heb je in hemelsnaam bijna een jaar reizen gefinancierd? Dit is hoe. 

‘Super vet die reizen van jou, ik zou dat heel graag willen maar ik heb het geld niet’. Aldus zo ongeveer iedereen sinds ik weer in Amsterdam ben. Bullshit. Met dit excuus had ik ook wel thuis kunnen blijven want ondanks wat mensen denken als ze al mijn exotische Facebook updates zien: mijn bankrekening is geen vetpot. En die van mijn ouders of echtgenoot ook niet. Als je een klein beetje marktconform inkomen hebt, kun jij je ook gewoon een lange reis veroorloven. Dit zijn mijn zeven top tips:hajar

Spaar genoeg

Jij weet wat voor reiziger je bent: ben je een ras-backpacker of een luxepoes? Spaar voor je eigen reisdoel. Doe research over waar je heen wilt en wat ‘het leven’ daar kost en ga pas op reis als je voldoende hebt gespaard. En ja, sparen is kut. Maar met een doel voor ogen moet je het kunnen.

Reis met z’n tweeën of in een groepje

Zelfs als je besluit solo te reizen, is het fijn om een reismaatje te hebben op bepaalde delen van je reis. Je kunt veel geld op gebied van accommodatie, vervoer en toegangskaarten besparen als je met twee of meer mensen bent, dus kijk altijd uit naar andere reizigers.

Reis in het laag seizoen

Google is je vriend, check voordat je je reis vastlegt even of je in het hoogseizoen reist want geloof mij, dat kan echt een fortuin schelen. In het laagseizoen van een toeristische trekpleister betaal je niet alleen minder voor een overnachting maar ook voor bezienswaardigheden en eten.

Blijf langer

Ik ben er the hard way achter gekomen dat hoe langer je ergens verblijft, hoe minder je uitgeeft. Sowieso is bij een lange doorreis door bijvoorbeeld Zuidoost Azië of Zuid-Amerika, je grootste kostenpost de reiskosten. Als je in 1 week vier verschillende dorpen gaat bezoeken, ben je uiteindelijk veel meer geld kwijt dan als je er maar twee uitkiest en die wat beter leert kennen. Reizen is keuzes maken dus soms moet je gewoon plekken overslaan om binnen je budget te blijven. Bovendien heb je dan altijd nog wat om voor terug te komen, toch?

Aan het werk

Australië is duur. En de beste manier om daar niet na een paar weken al flat broke te zijn is door te werken. Met een working holiday visum mag je maximaal 12 maanden in het land verblijven en werken, dus vraag deze aan als je langer dan een paar weken door Australië wilt reizen. Want hoe duur het land ook is, de salarissen zijn hoog. Je zuurverdiende euro’s ben je zo kwijt (ik spreek helaas uit ervaring), maar als je met wat werk Australische dollars kunt pakken… is het een ander verhaal. Ook andere landen hebben hele fijne visum regelingen met Nederland, dus do yourself a favour en bekijk je opties voordat je je reis boekt.

Een vast inkomen helpt

Laat jij in Nederland een leuke woning achter als jij gaat reizen? Als je deze in the meantime verhuurt, zorg je voor een vast inkomen tijdens je reis. Dit kan je budget enorm opkrikken en dat betekent: langer reizen woehoe!

Heb het ervoor over

New York, Vietnam, Rio de Janeiro, Casablanca en Melbourne? Check, check, check, check en check. Ben ik nu helemaal platzak? Yep. Komt het door het reizen? Yep. Zou ik toch over doen? HELL YEAH. Leg je er gewoon bij neer dat de reis van je dromen een prijskaartje heeft. Je gaat er geen spijt van krijgen, geloof mij.

haj

You Might Also Like