Featured TRAVEL

DIT IS WAAROM JE FINS LAPLAND WIL BEZOEKEN

februari 21, 2017

Ja, ja, na een lange winter verlang jij waarschijnlijk net als de meeste Nederlanders naar zon, zee en strand. Bestemmingen boven Nederland zijn sowieso daardoor een stuk minder populair. Maar onze Elise Mooijman besloot het anders te doen en vloog naar het winter wonderland genaamd: Fins Lapland. Waarom dit de beste keuze ooit was, vertelt ze hier.

Ik wil al zo lang ik mij kan herinneren naar Lapland. Als kleine uk deinde ik elke ochtend stipt al zittend op de schoot van mijn vader, die indien mogelijk een nóg grotere fan was, mee op de intromuziek van Nils Holgersson. Je weet wel: die tekenfilmserie over een ondeugende boerenjongen die in een kabouter verandert en op de rug van een gans naar Lapland vliegt. 80s en 90s kids weten waar ik het over heb. En zo niet, dan heb je echt iets gemist. Sorry, not sorry.

Alsof het zo moest zijn raakte ik tijdens mijn minor in Zuid-Korea goed bevriend met twee Finse meiden, waarvan er eentje ouders heeft met een vakantiehuisje in Lapland. Na vele stedentripjes naar zowel Delft, Parijs als Helsinki besloten wij (mijn vriend en ik) eind vorig jaar dat het tijd werd om Fins Lapland te bezoeken. Zo gezegd, zo gedaan. Twee maanden later zaten the boyfriend en ik samen met onze grote vrienden ‘drone’ en ‘camera’ in het vliegtuig. Klaar om Lapland te verkennen en een aantal hele toffe hotspots te scouten.

IJskasteel

Je kunt direct naar Lapland vliegen, maar je kunt ook – net zoals wij hebben gedaan – een deel van de reis met de auto afleggen. De rit naar het noordelijke deel van Finland is namelijk best wel gaaf. Wij vertrokken vanuit de stad Oulu richting Muoni, een klein dorpje op ongeveer één uur rijden van skidorp Levi. Onderweg kom je net over de grens van Lapland in Kemi een geweldig ijskasteel tegen genaamd The SnowCastle. Binnenin bevinden zich naast de meeste prachtige decoraties van sneeuw en ijs (wat dacht je van een reusachtige boekenkast) ’s werelds grootste ijsrestaurant (de aardappel-peen soep is een echte aanrader), een trouwkapel en een hotel. Brrrr denk je misschien bij het horen van dat laatste. Maar geloof mij: je slaapt onder andere op rendierhuiden en die houden je bij de meest gure temperaturen heerlijk warm.

Knuffelen met husky’s
p1290235

Een bezoekje aan het Scandinavië van boven de poolcirkel is natuurlijk niet compleet zonder een huskysafari. Heerlijk zitten onder een warm dekentje of staand als bestuurder, het poollandschap aan je voorbij zien gaan, terwijl je voort wordt getrokken door – in mijn ogen – de mooiste honden ter wereld. Wie wil dat nou niet? Wij maakten een tocht van 5km met de prachtige husky’s van Tundra Huskies Huskyfarm in Levi. Eigenlijk hadden we onze zinnen gezet op een dagtocht, maar die bleek je vanwege grote populariteit- zelfs in het laagseizoen – ver van tevoren te moeten reserveren. Toch is ook een kortere tocht het meer dan waard. Wild enthousiaste husky’s, prachtige natuur, worstjes roosteren en warme bessensap drinken, rendieren aaien en dan als de honden moe zijn van het rennen, heerlijk met ze knuffelen. Een absolute aanrader.

Tunturi

In Finland heb je bergen, die geen echte bergen zijn maar ook geen heuvels. Mijn Finse vriendinnen hebben het mij honderd keer uit geprobeerd te leggen, maar een één-op-één vertaling bestaat simpelweg gewoon niet. Het dichts in de buurt komt het Engelse ‘Fell’.  En daarom lieve vrienden en vriendinnen laat ik jullie nu kennis maken met een tunturi. Zelf zou ik het omschrijven als een erg brede berg, die net boven de boomgrens uitsteekt, maar niet van het formaat a la Everest. Waarom ik jullie dit vertel? Nou die tunturis lenen zich uitstekend voor skiën. Met name voor beginners zijn deze heuvelbergen top: je hebt veel lange afdalingen, die stijl maar niet té stijl zijn. In Lapland bevinden zich meerdere tunturis waarop geskied kan worden. In Levi, waar wij dichtbij in de buurt verbleven, bevindt zich een van de grootste skidorpen.

p1290125Arctic spa

Na al die winteractiviteiten is niks zo ontspannend als een warme sauna. Finnen zijn dol op sauna’s. Ieder huis, appartement, school of kantoor heeft er wel een. Iemand vertelde mij ooit dat er in Finland meer sauna’s zijn dan mensen. Helemaal lyrisch worden de Finnen van een ‘smoke sauna’. Kort door de bocht komt het erop neer dat de sauna een aantal uur wordt verwarmd door hete rook. Deze rook wordt naar buitengelaten, maar de warmte blijft achter. De Artic Spa van Hotel Jerris in Muonio heeft zo’n smoke sauna. De spa grenst aan een betoverend mooi meer, die – je raadt het al – ’s winters deels bevroren is. De echte diehards gaan na de sauna kopje-onder in het meer, om vervolgens in een van de verwarmde baden te vertoeven. Heel eerlijk: ik ging tot mijn knietjes en niet verder. Vriendlief, echte oerman dat ‘ie is, dompelde zich uiteraard wel helemaal onder.

Tekst: Elise Mooijman, Foto’s: Chris Reichard

You Might Also Like