Featured FOOD Interview

DENISE KORTLEVER: ‘IETS DAT ER LEKKER UIT ZIET, SMAAKT OOK BETER’

oktober 4, 2016

Trendjournalist en foodfotograaf Denise Kortlever (29) komt met een tweede boek: All-day bowls. Gastredacteur Annemarie van Ulden sprak Denise voor Tête-à-Tête over de foodbowl trend. En over hoe je de perfecte foodfoto krijgt natuurlijk. 

Vorig jaar oktober bracht ze haar eerste boek uit: All day breakfast, dat werd een enorme hit. In haar tweede boek vind je meer dan zestig gerechten in een bowl: van zoet tot comfort en van lichte maaltijden tot bowls voor op een feestje. Tijd voor een tête-à-tête!bowl3

Handig zo’n bowl, daar kun je eigenlijk alles in serveren. Toch?

‘Veel wel ja, maar een pizza wordt lastig denk ik haha.’

Een slimme keuze voor een boek, omdat je daar al je recepten in kwijt kunt?

‘Ja, ik vind het heel leuk dat ik er zoveel verschillende dingen in kwijt kon. Maar ik selecteer wel hoor, het zijn alleen de gerechten die je met alleen een vork of lepel kunt eten. Lekker makkelijk dus, op de bank bijvoorbeeld.’

Is dat ook de reden dat je hiervoor hebt gekozen, vanwege het gemak?

‘Enerzijds wel ja, de trend van comfort food spreekt me erg aan. Maar wat ik ook zo leuk vind aan de trend van bowls is dat het vaak lichte varianten zijn op bestaande gerechten. Denk aan de sushi bowl, de burrito bowl en de smoothie bowl.’

En misschien ook een beetje omdat het er leuk uitziet?

‘Ja zeker! Het oog wil ook wat. Niet alleen voor mij als fotograaf, maar ook zeker voor wie het gaat eten. Iets dat er mooi uit ziet, smaakt ook beter. De beleving is dan gewoon beter en dat vind ik heel belangrijk.’

bowl4Je reist veel en doet vaak ideeën op in het buitenland. Waar heb je de meeste inspiratie voor dit boek vandaan gehaald?

‘Er staan redelijk veel Aziatische gerechten in, daar eten ze in principe alles uit een bowl. Maar de echt trendy bowls die mij inspireerden zag ik in Californië. Veel zogenoemde bliss bowls, ook wel power- of rainbow bowls genoemd. Dat zijn kommen met vakjes als het ware, waarin het gerecht wordt gesorteerd op kleur. Verschillende ingrediënten apart, waardoor je je bewuster bent van wat je eet, een heel mooie trend vind ik.’

Net als voor je eerste boek heb je alle foto’s zelf gemaakt en ze zijn weer prachtig. Heb je nog tips voor wie het leuk vindt mooie foto’s van gerechten te maken?

‘Licht! Dat is het allerbelangrijkste. Ik maak zelf altijd gebruik van daglicht. Dat kun je ook enigszins naar je hand zetten met schermen bijvoorbeeld, maar dat blijft het mooiste licht vind ik. En verschillende standpunten doen ook wonderen. Denk goed na over het standpunt en probeer dingen uit.’

Je eerste boek was een groot succes, je komt binnen no time met een tweede boek dat weer veelbelovend is en ondertussen heb je het hartstikke druk als trendjournalist en foodfotograaf. Wat is jouw geheim?bowl

‘Ik doe heel veel zelf, van het bedenken van het recept, tot het testen, perfectioneren en het fotograferen van het gerecht, dat helpt enorm. Daarnaast weet ik heel goed wat ik wil én wat ik niet wil. Ik heb ook vaak nee gezegd. Ik werk niet zomaar ergens aan mee, omdat ik er goed geld mee kan verdienen. Niet met alle winden meewaaien, maar keuzes durven maken, dat is belangrijk.’

Hoe kijk jij eigenlijk naar die – momenteel soms vrij heftige – discussie over gezond eten?

‘Ik zal niet zo snel iets gezond noemen en roep ook niet zomaar iets in die hele gezondheidsdiscussie. Ik vind het een goede ontwikkeling dat mensen kritisch zijn over eten. Maar ik vind het erg dat mensen soms onterecht worden bang gemaakt door zelfbenoemde deskundigen. Mensen weten niet meer wat goed en slecht is. Ik ben een voorstander van echt eten, van zelf maken en bewust genieten. Dan is er volgens mij geen goed of fout.’

Foto’s: Liselore Chevalier/Denise Kortlever

You Might Also Like