Featured TRAVEL

DE VOOR- EN NADELEN VAN EEN ‘INTERNATIONALE RELATIE’

mei 3, 2017

Oh oh it’s international love! Al meer dan vijf jaar heeft redacteur Elise een ‘internationale relatie’. Oftewel: daten met een buitenlander. Relaties zitten sowieso bomvol met pro’s en cons, maar bij een internationale is het net allemaal anders. Van schoonouders aan de andere kant van de oceaan tot knallende ruzie over het woordje ‘friend’. Ze doet een boekje open over daten met een international. Een Amerikaan, in haar geval.

1. (Schoon)familie ontvluchten

img_3930Voordeel: Je (schoon)familie ontvluchten was nog nooit zo makkelijk. All jokes aside, ik ben dol op mijn hele lieve, op z’n Amerikaans gecompliceerde, samengestelde schoonfamilie. Maar het feit dat wij tijdens de feestdagen óf bij hen óf bij mijn ouders zijn, maakt ons leven wel een stuk makkelijker. Niks geen gezeur met een halve kerstdag hier, een derde kerstdag daar. Pasen in Nederland, Kerst in Amerika en Oud & Nieuw wisselt af. Easy peasy lemon squeezy!

Nadeel: elke medaille heeft een keerzijde. Ik geef eerlijk toe dat ik mijn ouders soms best mis tijdens Kerst. De familie van Chris mis wanneer ik hem bijvoorbeeld aan sta te moedigen tijdens een marathon. En ik het jammer vind dat we vanwege het tijdsverschil niet altijd kunnen bellen.

2. Help! Wat is normaal?

Het is echt een dingetje: als international zoek je andere internationals op, of je het nou wilt of niet. Ik merkte het toen ik in Seoel studeerde: mijn Koreaanse vrienden waren op één hand te tellen. Je zit allemaal in hetzelfde schuitje, kent niemand en wilt graag contacten leggen. Zo ook mijn vriend Chris. Ondanks dat hij hier al bijna zeven jaar woont en de taal inmiddels aardig spreekt, is het merendeel van onze gezamenlijke vriendengroep niet-Nederlands.

Voordeel: Door jezelf te omringen met veel verschillende culturen, leer je dat jouw eigen cultuur niet de standaard is. Fantastisch in mijn ogen. Minder leuk alleen wanneer je expat vrienden (terug) verhuizen. Gelukkig creëren al die uitvliegende vrienden, weer hele warme nestjes in andere landen en zo heb je op een gegeven moment een hele cataloog (gratis) slaapplekken.

Nadeel: Over die cultuurverschillen gesproken hé. Naast leuk, kun je er ook knallende ruzie door krijgen. Chris is echt een social butterfly, ik een homebody. Toen wij elkaar net leerde kennen childe hij er als internationale student op los met jan en alleman. Ik – veel eisende vriendin dat ik ben – wilde meer quality time. Hij: “I like hanging out with friends.” Ik: “Hoe bedoel je ‘friends’, je kent die mensen amper. Zij zien jou echt niet als vriend hoor.” Knallende ruzie. Wat bleek? Wij bedoelden allebei héél iets anders met het woord ‘friend’. Ik een boezemvriend, iemand die je al even kent en waar je op kan bouwen. Oftewel de Nederlandse definitie van een vriend. Hij bedoelde ‘gewoon’ iemand die je aardig vindt en waar je wel een avondje mee op stap wilt. De Amerikaanse definitie van een vriend.

3. Altijd op reis

img_3928Voordeel: “Het lijkt wel alsof jij altijd op reis bent.” Klopt. Ik mag mij heel gelukkig prijzen met de hoeveelheid reizen die wij maken. Meestal zijn we twee keer per jaar in de Verenigde Staten te vinden om de familie van Chris te bezoeken. Soms komen zij ook nog tussendoor hierlangs. En als je dan toch in Europe bent, kun je maar beter nog tien andere steden bezoeken met de kids aldus de Amerikanen. Vrienden die gaan trouwen in het buitenland. Reisjes naar oud-studiegenoten. I am a lucky girl.

Nadeel: In al die jaren zijn Chris en ik nog nooit langer dan een weekend samen op vakantie geweest. Niet op bezoek bij familie, niet langs bij vrienden, niet weg voor werk/studie, maar gewoon een vakantie met z’n tweetjes. Nu weet ik dat dit heel verwend gaat klinken, maar ik ben graag eerlijk: soms kan ik best jaloers zijn op mensen die nul rekening hoeven houden met anderen bij het opmaken van hun vakantiedagen. Echter komt hier snel verandering in, want wij gaan in juni lekker klef samen naar een tropisch oord. Gelijk weer schrijfinspiratie voor Tête-à-Tête, stay tuned!

redacteur_EliseOver Elise

Elise is blogger, crazy cat lady, freelance journalist, reisverslaafde en tot over haar oren verliefd op een Amerikaan die hele leuke plaatjes kan schieten. Lees meer op haar blog frommysuitcase.com of neem een kijkje op haar Instagram account.

Foto’s: Chris Reichard

You Might Also Like