FASHION Featured NEWS

DE MODE-EXPO WAAR IEDEREEN HET OVER HEEFT…

februari 21, 2016
Rijksmuseum

Fan van mode? En van kunst? Dan moet je nu als de wiedeweerga naar het Rijksmuseum. Want de modetentoonstelling Catwalk is er eentje om van te smúllen. Kiki kan het weten.

Lopend buffet aan jurken

Samen met mijn Amayzine-collega’s was ik uitgenodigd voor een exclusieve preview van de tentoonstelling. Een paar uurtjes voor de officiële opening mocht ik samen met een paar bofkonten alvast rondkoekeloeren tussen al dat moois. Bij binnenkomst word ik meteen verrast door een bewegende catwalk waarop ruim twintig jurken voorbijtrekken. “Het lijkt wel een lopende sushi- band, maar dan met jurken”, zeg ik tegen een van mijn collega’s. Niet veel later kom ik er achter dat de band ooit écht in een sushirestaurant gestaan heeft. Gelijk hebben kan soms zo bevredigend zijn.

Opnamedatum: 2014-05-27Enfin, terug naar de mode. De tentoonstelling toont prachtige stukken uit de periode 1625 tot 1960, variërend van weelderige jurken met wespentailles en bizarre heupstukken (zoals hier een trouwjurk) tot aan een gi-gan-tische linnen onderbroek, gedragen door Hendrik Casimir I. Wat best bijzonder is want Hendrik leefde in 1600 en ondergoed bleef zelden bewaard, zo heb ik me horen vertellen. Dan nog even over het decor, dat is vormgegeven door topfotograaf Erwin Olaf. Hij zette model Ymre Stiekema gorgeous klassiek op de foto (ja, die mooie vrouw bovenaan dit artikel) en maakte het geheel modern door opvallend behang en donkere muren. De telefoons waren tijdens de opening niet meer weg te slaan, wat ook niet zo gek is aangezien de zaal een waar insta-paradijsje is voor modeliefhebbers.

Nipple gate

Bij sommige jurken (zoals een japon van zwart zijde van Cristóbal Balenciaga uit de jaren vijftig) kan ik uren blijven staan. Bij andere jurken trek ik mijn wenkbrauw op en vraag ik me af hoe vrouwen daar in gódsnaam in zijn gekomen en of dat niet gewoon ronduit kut zat. Bijzonder is de expo zeker. Een halve tepel die boven je jurk uit floept? Geen enkel probleem. Een bloot stukje enkel? Een doodzonde. Zo zie je maar hoe mode veranderd door de jaren heen. Al met al is de tentoonstelling een echte aanrader voor een bijzondere avond uit, gaat dat zien menschen! De tentoonstelling loopt nog tot 16 mei 2016.

Foto’s: Rijksmusem

You Might Also Like