NEWS

DE GROOTSTE MISVATTINGEN OVER JOURNALISTEN

november 13, 2015

Het leven van een lifestylejournalist is relaxt. Ze reizen de wereld over, interviewen de grootste sterren en worden uitgenodigd voor interessante feestjes. Deels waar. Maar de deadlinestress, het klokje rond werken en het feit dat het nieuws 24/7 doorgaat (Ja, óók op die fijne feestdagen) maakt het allesbehalve een laidback beroep.

4x onzin over de journalistiek

1. We hebben een dik salaris. Nee, ik zal jullie meteen even uit de droom helpen. De meeste tarieven in de journalistiek zijn vrij laag. Met freelanceklusjes hier en daar kun je je loon wel ideaal bijspekken.

2. Het stereotype journalist: blanke man, jaar of 40. Koffie. Sigaretje. Werkend bij een krant. Nee, misschien in 1990, maar inmiddels is journalistiek meer dan dat. En die ontwikkeling is nog steeds bezig, niets is veranderlijker dan het leven van een journalist.

3. Volgens sommigen kan iedereen zich journalist noemen: bloggers, hobbyschrijvers, je buurvrouw, you name it. Het klopt dat journalistiek geen beschermd beroep is zoals bijvoorbeeld een arts of advocaat, maar het verschil tussen een geschoolde journalist en een hobbyschrijver is meestal écht te merken.

4. Journalisten maken alleen maar nieuwswaardige teksten. Niet waar. Culinaire journalisten, reisjournalisten en modejournalisten schrijven ook wel eens artikelen die misschien niet mega actueel zijn. Er zijn talloze vormen van journalistiek.

Dingen die wél kloppen?

1. We zijn grammarnazi’s. Vriendinnen, familieleden en bekenden vragen ons heilig om advies bij twijfelachtige zinnen. Betekent dit dat we zelf nooit fouten maken? Heus niet. Was ’t maar zo’n feest.

2. We typen sneller dan het licht van je koelkast. Ik betrap mezelf erop dat met name mijn rechterwijsvinger RSI-verschijnselen begint aan te nemen. Auw.

3. We komen overal waar maar gratis voedsel te krijgen valt (ja – echt.) En we houden van een drankje. Hier en daar… Ahum.

4. De wereld VERGAAT op de dag van een deadline, but at the end of the day komt alles ook wel weer goed. #DramaQueen.

You Might Also Like