BEAUTY Featured

DE EERSTE TWEE WEKEN ZONDER SIGARET

januari 19, 2017

Onze leuke redacteur Nien heeft een briljant plan: stoppen met roken. Jaja, she knows, lekker cliché, stoppen met roken als goede voornemen voor 2017. Maar een mens moet toch wat. Wat er allemaal in haar koppie omging de afgelopen twee weken?

31 december 2014 besloot ik tijdens Oud & Nieuw met een dronken hoofd óók al dat ik sigaretten vies vond en cold turkey wilde stoppen. Anderhalf jaar ging dat goed en raakte ik geen sigaret aan. Niet één! Totdat iemand vorig jaar mijn hart brak, ik mijn beste vriendin opbelde en mijn eerste vraag aan haar was of ik een sigaret mocht. Het zal vast niet echt zo zijn maar ik werd er gelijk rustiger door.

Vanaf dat moment rookte ik meer dan ooit tevoren. Anderhalf pakje per dag om precies te zijn. Dat zijn 30 sigaretten a €10,05 per dag. En dan heb ik het nog niet over de dagen dat er gedronken werd. Niet dat ik er niet van genoot, zeker wel, maar het stinkt en het is duur en gewoon best wel ongezond. Dus op 1 januari 2017 om 23:59 drukte ik -weer- mijn laatste sigaret uit. Hoe het sindsdien gaat? Ik beschreef 20 gedachtes tijdens de eerste twee weken zonder sigaret. Hierna wordt het makkelijker. Zeggen ze..

roken1

1. Oke, overdrijven is ook een vak. Je had dat pakje ook gewoon aan iemand kunnen geven in plaats van heel demonstratief nat maken en in de prullenbak gooien.
2. Ik heb nog helemaal niet gedacht aan een sigaret. Fail. Nu dus wel.
3. Koos inpiratieloooos. Even siga… Onee.
4. AH to go. Zo. Veel. Sigaretten. Zal ik gewoon een pakje kopen en dan stiekem één of twee per dag roken? Dat merkt niemand en is vast een stuk minder ongezond.
5. Bestie Bianca stopt er ook mee. YES. Leed delen helpt.
6. Reclame, alweer, en dan shownieuws, hart van Nederland, nog meer reclame en dan pas weer Harry Potter. “Ik ga even roken mam” Onee, grapje.
7. Beste keel, net nu ik beter voor je ben gaan zorgen kom jij met pijn aanzetten. I don’t like it. Probeer je me te vertellen dat je nicotine wilt of help je me juist van die sigaretten af? Annoying is het in ieder geval wel. Groetjes, een nog verslaaft hersendeel.
8. Full on griep dus. Zo eentje waarbij ALLES pijn doet en je niet kan slikken en de keelpijn doortrekt naar je oren en je ’s nachts doorweekt van het zweet wakker wordt. Lekker. Klein licht puntje: geen zin in sigaretten.
9. Stoppen met roken én afvallen tegelijk, mede mogelijk gemaakt door de griep.  Ik ben je BIJNA dankbaar.
10. Ben der weer! Op kantoor met een nieuwe collega. Love her, really. Maar ze rookt en ze ruikt naar rook en het ruikt lekker. Help.
11. Je maakt een grap toch zeker? Ik heb niet een, niet twee maar DRIE puisten (oké ze zijn klein maar dan nog) op m’n gezicht. Ik heb nog NOOIT ooit puisten gehad. *Google zegt dat je lichaam zo snel ontgift dat de afvalstoffen een weg naar buiten vinden via je huid. Grrrrrrr.
12. Drie, vier, vijf, zes, zeven (rode plekken). Ik was veel knapper met sigaretten in mijn leven.
13. Nu al bijna €120 bespaard! But uhm, waar is dat geld heen? Vanaf nu iedere dag een tientje in een potje.
14. *Stapt bij nog wel rokende vriendin in de auto* Gadverdamme, ik was even vergeten hoe rook ruikt voor niet rokers?! Sorry y’all!
15. Dit wordt wel een beetje een vies artikel… Komt er ooit een einde aan dat alles wat er daar in mijn keel gebeurt? *Rochel
16. 30 sigaretten a 6 minuten. Dat zijn drie hele uren per dag aan het roken van sigaretten. Waar de F haalde ik de tijd vandaan?!
17. Eindelijk een beetje rust in die keel. Ik zou zweren dat ik beter proef en ruik. *Google bevestigt dit.
18. BEST wel een beetje trots op mezelf. Een vrijdagnacht met gekkigheid en drank maar geen sigaret aan geraakt! I can do this. YES I can.
19. Haar, kleding, huid, keel, check. Geen stank en geen ochtend keelpijn! #winning
20. Ok, volgens mij ben ik nu al fitter aan het worden! Of ligt mijn uiterst soepele overhaaste fietstocht aan mijn nieuwe fietsband?

roken2

Zoals je kunt lezen waren de eerste twee weken voor mij dus niet bepaald makkelijk. Het roken zat zo in mijn systeem dat ik vaak onbewust dacht dat ik even zou gaan roken, zonder te beseffen dat ik ermee gestopt ben. Maar alles wordt steeds makkelijker, merk ik nu al. In principe is de nicotine nu volledig uit mijn lijf en is de fysieke verslaving verdwenen. Nu het mentale gedeelte nog. Veel mensen roken uit gewoonte, door stress of door verveling. Zorg dus voor een andere, betere gewoonte. Neem een wortel, kauw op een zoethout stokje, ga een rondje lopen of stort je op een sport. Ook jij kan dit, als je het echt wilt. GOOD LUCK!

You Might Also Like