Featured NEWS

‘CROSSFIT EEN MANNENSPORT? THINK AGAIN!’

januari 27, 2017

We willen allemaal wel fitter, sterker en gezonder worden. Maar van het idee ‘crossfit’ kan toch een beetje beangstigend klinken. Denk jij – net als vele andere vrouwen – dat crossfit helemaal niets iets voor ladies? Dan zal onze fit-redacteur Victoire Klaassen je even een lesje leren…

In mijn bio onderaan deze schrijfsels is mijn boodschap steevast je eigen vorm van sport te gaan vinden en dat je ‘natuurlijk niet zoals wij met gewichten hoeft te gaan smijten en aan het Crossfitten te gaan’. Toch juich ik af en toe graag voor mijn eigen team en zeg ik voor deze ene keer; ‘Ga zoals wij met gewichten smijten en boek die eerste Crossfit les!’. De Huffington Post wist het al in 2013, vrouwen die Crossfitten zijn het helemaal.

Crossfit is een van de snelst groeiende sporten ter wereld, in 2015 waren er wereldwijd ruim 13.000 Crossfit Afiliates (gym’s die de naam ‘Crossfit’ officieel mogen voeren), 22 keer zoveel als 10 jaar geleden. Zo zijn er (leuk feitje, heb ik opgezocht!) meer Crossfit boxen ter wereld dan Starbucks filialen in de Verenigde Staten en van deze atleten in al die boxen is naar schatting, hou je vast, zestig procent vrouw. Dat zijn een heleboel powervrouwen bij elkaar, niet gek toch? Hoe komt het nou dat deze sport zoveel vrouwen aanspreekt? Ik zie het ook in mijn eigen box, steeds meer dames durven het aan en beginnen te leven voor hun dagelijkse dosis WOD (Crossfit jargon voor ‘Workout Of the Day’). Maar wat is het dan wat vrouwen zo massaal trekt om deze, ogenschijnlijk mannelijke, affaire aan te gaan? Ik ging te rade bij mijn vriendinnen, mezelf en het wereldwijde web. Redenen te over, maar een en ander kwam vaak terug.

Strong is the new skinny

Zo spreken sterke vrouwen meer en meer tot de verbeelding. Niet alleen qua uiterlijk zijn duidelijke spier definities hot, een vrouw die wat kan met haar lijf is nog hotter. Zelf ben ik helemaal verliefd op de vorige campagne van Reebok waarin supersterke atletes in volle actie te zien zijn. Instant girlcrush! Mijn 16-jarige ik had die posters op mijn kamertje gehangen in plaats van Britney S. en Christina A. kan ik je wel vertellen. En waarschijnlijk zijn er dus heel veel meisjes van 16 (en veel ouder) die opkijken tegen deze vrouwen en hun lijven. En dat is maar goed ook, strong is the new skinny!

Sowieso is fit zijn een van de grote trends van het moment. Hoewel we nog steeds genieten van onze wijntjes, snacks en hamburgers, is lidmaatschap van de McDonalds fanclub en je afzetten tegen een rondje sporten zo nu en dan echt niet cool meer. Het is ook gewoon belangrijk om je lijf in beweging te houden. Punt. En als we dan gaan, gaan we graag voor resultaat, iets waar Crossfit om bekend staat. Afwisseling tussen kracht en high intensity training zorgen ervoor dat niet alleen je gains snel zichtbaar worden, maar ook je conditie met sprongen vooruit gaat.

Samen sta je sterker

De grootste grootste aantrekkingskracht, lijken we echter zelf te zijn. Eenmaal in de box en hooked aan de sport, gunnen we ook onze vriendinnen, zussen en jawel, ook onze moeders een sterk lijf en bakken zelfvertrouwen. Platgezegd; we kunnen onze kop niet houden over onze nieuwe liefde en daarin slepen we onze omgeving lekker mee. Gym-vriendinnetje Marjolijn begon in LA met Crossfitten en daar ligt het niveau wel een tandje hoger, wat deed haar in hemelsnaam besluiten om dit te gaan doen en er nog een succes van te maken ook? Marjolijn: ‘Ik ben begonnen met CF omdat mijn zus mij had overgehaald. Ik was helemaal geen sportief type en zou zelf nooit de stap gezet hebben! Mijn zus nam mij mee naar een proefles en toen was ik ineens heel enthousiast. Daarna heb ik me ingeschreven bij mijn box in LA waar ze voor beginners een super goed on ramp programma hebben! Vanaf het begin ben ik er helemaal gek van geweest’.

Inmiddels heeft zij op haar beurt haar moeder aan het Crossfitten gekregen, toen ik dat hoorde heb ik meteen die van mij gebeld om haar te overladen met enthousiasme. Ook wij gaan binnenkort samen de Box in! Dat is nog eens makkelijk zieltjes winnen voor de Crossfit community.

vic3

Over Victoire

Om te laten zien dat jij – ja jij! – óók je zelfvertrouwen naar een next level kunt trekken, is Victoire samen met haar Crossfit-vriendinnen het blog Chicks with Barbells begonnen en deelt ze haar verhalen sinds een aantal weken ook op Tête-à-Tête. “Natuurlijk hoef je niet zoals wij met gewichten te gaan smijten en aan het Crossfitten te gaan, maar ik wil je helpen een workout en lifestyle te vinden die echt bij je past. Stay tuned dus!”

You Might Also Like