Featured FOOD NEWS

BRASSERIE VALENTIJN: KOKEN MET SANNE VOGEL

februari 16, 2016

In de nieuwe film Brasserie Valentijn (nu in de bioscoop) komt er heel wat heerlijk eten voorbij. Om de gerechten uit de film ook te kunnen proeven, ging ik naar een kookworkshop in het teken van de film. Extra leuk: Regisseuse Sanne Vogel kookte lekker mee!

Als lifestylejournalist krijg je nogal wat uitnodigingen binnen die te maken hebben met eten. Een lancering met hapjes hier, een opening van een hip restaurant daar. Wij vreten ons aardig een eind weg, om het zo te zeggen. Maar als je de kans krijgt om zélf in de keuken te staan, is dat extra speciaal. Ik hou van nieuwe dingen leren en met een absolute topchef die veel interessante kooktips heeft, zit dat wel snor. Chef Inan Sahin van Floor 17 bedacht en ontwikkelde alle recepten voor de film dus was dé persoon om mij, en de andere genodigden, wat kneepjes van het vak te leren.12711186_433866546812926_3073375672569288800_oHet menu

Met menu bestaat uit vier gangen: een amuse bouche (komkommerpakketje), een voorgerecht (ceviche van zeebaars), een hoofdgerecht (wildzwijn met anijschampignons) en een dessert (Italiaanse meringue met ijs en vers fruit). De ingrediënten staan klaar in de keuken van Floor 17, de schorten zijn om en de recepten… tja  die ontbreken. “Er wordt vandaag op gevoel gekookt. En als je twijfelt, vraag je het aan mij”, zegt de chef. Ik kijk ietwat vertwijfeld maar roep toch: Bon chef!

#trots

#trots

Ik besloot aan de slag te gaan met de bereiding van de ceviche (in citroen/limoen gegaarde vis) omdat ik dat een héérlijk gerecht vind. Nou ben ik geen groentje in de keuken (check de recepten op onze food-pagina) maar toen er een MEGA grote zeebaars met kop en staart op mijn snijplak werd gelegd moest ik wel even slikken. Moet ík die gaan fileren? Bij voorgaande kookworkshops was al dat zware werk door anderen gedaan en lag alles perfect klaar. Not today, wij deden de mise en place (voorbereidende werkzaamheden) voor onze eigen gerechten. Dus werden de mouwen flink opgestroopt en ging ik ervoor. Met wat aanwijzingen van Inan kwam ik er nog best goed vanaf!

Geen vlees

Na een uurtje kokkerellen met het voorgerecht, neem ik een kijkje bij alle andere gerechten. Zo bereid ik de Italiaanse mini-meringues, maak ik from scratch wat komkommerpakketjes en snijd ik alle groenten voor het vleesgerecht. Ik eet geen vlees dus sla het bereiden van het vlees en maken van jus over.12698538_433866253479622_1302891779392385203_o

Na drie (!!) uur is het zover: tijd om op te dienen. Daar gaat net zoveel liefde in als het koken zelf. Smaak is belangrijk, maar het oog wil ook wat: goede opmaak maakt je gerechten compleet. Als ik samen met Sanne de amuses opmaak, kletsen wij over de door haar geregisseerde film. Brasserie Valentijn is Sanne’s tweede film (na Hartenstraat uit 2014) en gaat over een aantal Amsterdammers die op zoek zijn naar de liefde. De hele film speelt zich af in één avond, in het volledig volgeboekte restaurant van Valentijn (gespeeld door Georgina Verbaan). Voor wie even lekker wil wegdromen is deze film een aanrader 🙂

Aan tafel

Dan is het eindelijk zover. We schuiven aan bij een van de stylish opgemaakte tafels in Floor 17. Benieuwd geworden naar het eindresultaat? Natuurlijk heb ik alle gerechten eerst even voor jullie gefotografeerd. Komen ze:

Komkommerpakketjes gevuld met Hollandse garnaal

Komkommerpakketjes gevuld met Hollandse garnaal

Ceviche van zeebaars met wortel en kimchi saus

Ceviche van zeebaars met wortel en kimchi saus

Wild zwijn met anijspaddestoelen en pastinaak (ik kreeg een stukje vis!)

Wild zwijn met anijspaddestoelen en pastinaak (ik kreeg een stukje vis!)

Meringue met frambozen en bossbessen

Meringue met frambozen en bossbessen

We did it!

We did it!

Foto’s: Quincy Engelhardt/ Hajar Scholten

You Might Also Like