Featured NEWS

BIJKLUSSEN ALS ZZP’ER? 6 BELANGRIJKE VRAGEN OM OVER NA TE DENKEN

augustus 24, 2016
Freelancen, laptop, computer

Je bent in loondienst en wilt daarnaast aan de slag gaan als freelancer of zzp’er. Misschien omdat je gewoon even wat bij wilt klussen, misschien omdat je huidige functie stiekem een beetje saai is en je dat op wilt fluffen met leuke freelanceklusjes. Kán wel hoor, maar aan half-half freelancen zitten wel wat maartjes.

Waar je dan rekening mee moet houden? Met deze zes vragen:

Mag het van mijn werkgever?

De allerbelangrijkste eerste vraag. Werk je fulltime bij een tijdschrift en wil je ook nog her en der klussen voor andere titels? Zou best wel eens kunnen dat je baas hier niet vrolijk van wordt, onder het mom van concurrentie. En zélfs als je volledig freelancer bent wordt soms door je hoofdopdrachtgever verwacht dat je transparant bent over je nevenactiviteiten. Overleg dus altijd voordat je afspraken maakt.

Is dit voor ‘erbij’ of ga ik er helemaal voor?

Ondanks dat de regels ieder jaar veranderen, is het in de basis het idee dat je (in ieder geval als schrijvend freelancer) drie opdrachtgevers kunt laten zien aan de Belastingdienst. Die haal je natuurlijk veel sneller als je er vol gas voor gaat, dan als naast je vaste baan amper tijd hebt om te freelancen.

Moet je altijd btw betalen?

Nee, niet altijd. Sommige goederen en diensten zijn vrijgesteld van BTW. Google even in welk vakgebied je wilt gaan freelancen, en je vind binnen no time of je BTW moet afdragen of niet.

_e5a9007

Kom je in aanmerking voor de zelfstandigenaftrek?

Als je voldoet aan het urencriterium van minimaal 1225 freelance uren per jaar, dan kom je in aanmerking. Maar als jij fulltime in dienst bent en daarnaast gaat ‘bijklussen’ als freelancer, dan kom je natuurlijk nooit aan die uren. Ook handig om over na te denken: als jij in november besluit om te gaan freelancen, is het slim om je onderneming vanaf 1 januari pas in te schrijven bij de KvK, want het hele jaar wordt meegeteld, of je nou aan het einde van dat jaar zit of niet. En dan wordt ruim 1200 uurtjes bewijzen toch een beetje lastig.

Is het verstandig om een boekhouder in te huren?

Aan het begin van je freelanceleven zou ik zeggen: nee. Wordt freelancen een belangrijk onderdeel uit je leven? Dan is het heel verstandig als je iemand inhuurt die kennis van zaken heeft om voor jou op financieel gebied de meest ideale situatie te schetsen. En als je toch op zoek bent naar een kanjer, kan ik je Micha van Robin Hood Tax Consultancy aanbevelen.

Moet je je verzekeren?

Als je als freelancer je klant grote schade toe kan brengen, dan is het wel verstandig om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering te hebben. Maar, even tussen jou en mij gezegd. Ik ken weinig freelancers die honderden euro’s betalen voor zo’n verzekering. Maar slím is het altijd.

Foto: Rob van de Vlierd

You Might Also Like