Featured TRAVEL

6 TIPS OM VAN JE VLIEGANGST AF TE KOMEN

december 2, 2015

Vliegen, ik vond het altijd fantastisch. Mijn koffer inpakken, de reis naar Schiphol en stomweg in het vliegtuig zelf zitten vond ik extreem vermakelijk. Totdat het vorig jaar mis ging tijdens een vlucht…

Tijdens een veertien uur durende vlucht vanaf Los Angeles terug naar huis kreeg ik een gigantische paniekaanval. Ik weet niet zo goed waar het precies mis ging. Wel dat ik de vier uur die daarop volgde lijkbleek achterin het vliegtuig op een stewardessenstoel heb gezeten. Chill is anders. En waar je hersenen natuurlijk héél slim bepaalde angsten koppelen aan situaties, (lees: lichtelijk trauma) schiet mijn hartslag sindsdien iedere freaking keer al omhoog op het moment dat ik bij een vliegtuig in de BUURT kom.

13689914_4f0faff772_oVliegangst is geen zeldzaam probleem. Ongeveer 4.000.000 Nederlanders (4 miljoen!) hebben er last van. Een kwart van hen heeft nooit gevlogen en is ook niet van plan dat ooit te doen. En da’s eigenlijk toch best zonde, als je ziet wat voor bizar mooie plekken de wereld te bieden heeft.

Daarom een aantal tips voor al mijn maatjes met vliegangst. We moeten hier toch óóit vanaf zien te komen, grrr!

 


Wat te doen om weer chill het vliegtuig in te kunnen?

1. Als je je angsten uit de weg blijft gaan, dan gebeurt er dus… juist. Helemaal niets. Wil je van die vliegangst af, dan moet je de confrontatie aangaan. Dus hoe eng ook, je moet wat vaker gaan vliegen.

2. Ben je bang omdat je er niet uit kunt? Beredeneer je waarom je er eventueel uit zou willen op die hoogte. Je zit toch (oké misschien wat krap) maar verder toch prima? En je hebt een heerlijk uitzicht!

3. Als je ontspannen bent, heeft angst geen kans. Zorg daarom dat je niet op het laatste moment je koffer inpakt. En vertrek een uurtje eerder van huis, als je naar de luchthaven gaat. Dan ga je sowieso al minder gestrest de lucht in.

4. Zorg voor een ideale situatie in het vliegtuig. Voelt het beklemmend? Zorg voor een plekje bij het gangpad, zodat je niet het idee hebt dat je ‘ingesloten’ zit.

5. Voor wie écht bang is om neer te storten: denk eens aan mensen die extreem vaak vliegen. Een Beyoncé, Madonna, of zelfs gewoon een piloot. Zij vliegen wel honderden keren per jaar, en zijn er ook nog steeds. Werkt bij mij altijd wel als een geruststellende gedachte.

6. Kom je er zelf nog steeds niet uit? Er blijken verschillende trainingen te zijn die je van je vliegangst af kunnen helpen. Van een eendaagse cursus, tot een uitgebreide training. Al hoop ik natuurlijk dat het voor ons niet zover hoeft te komen. In the meantime: vaak reizen dus. Wat een straf.

 

Foto’s: Flickr (cc)

You Might Also Like