Featured NEWS

5 LASTIGE SITUATIES WAAR IEDERE FREELANCER TEGENAAN LOOPT

maart 9, 2016
laptop

Freelancen is het allertofst wat er is. Maar het is ook een onzeker bestaan en ja, er kleven ook heus wat nadelen aan. 5 herkenbare situaties en hoe je ze oplost:

1.  Lang wachten op je salaris

De meeste bedrijven hanteren een uitbetalingstermijn van 30 dagen. Als jij je facturen niet metéén na je klus indient, komt deze tijd er nog eens extra bovenop. Zo heb ik een keer een week lang bij alles en iedereen moeten eten, omdat het geld erdoorheen was gebrast en ik nog acht(!) lange lánge dagen zonder geld zat. Soms gaat factureren ook fout. Niet cool. Houd hier rekening mee en zorg voor een spaarpotje waar altijd iets in zit voor dit soort noodsituaties. 

2. Nog erger: betalingsherinneringen versturen

Je hebt je factuur netjes op tijd ingediend, maar de opdrachtgever heeft daar blijkbaar lak aan. Je bent blij met de gedane klus, maar bedelen om je geld is dan weer een beetje awkward. En jammer. Probeer dit toch zo professioneel mogelijk op te lossen. Op het web zijn talloze voorbeelden van betalingsherinneringen te vinden ter inspi. Mijn tip: een belletje werkt toch vaak het beste. 

3. Werken voor concurrerende titels

Dit is een lastig dilemma, zowel als je voor kranten werkt als voor glossy’s, print of online. Bepaalde titels kun je volgens sommige opdrachtgevers niet allebei ‘hebben’, omdat ze teveel met elkaar concurreren. Ondanks dat ik van mening ben dat een professioneel journalist dit kan scheiden, kan ik me er best in vinden. Daarom is het echt niet altijd erg om klussen af te slaan als je daardoor bang bent om je hoofdinkomen te verliezen. Overleg is the key. Want anderen hebben er bijvoorbeeld weer totáál geen moeite mee als je ook voor de concurrent schrijft. Maar zoals mijn vriend zou zeggen: tegelijkertijd bij Ajax én bij Feyenoord spelen is een beetje gek, toch?

Schermafbeelding 2016-03-08 om 11.20.31 PM        Schermafbeelding 2016-03-08 om 11.20.48 PM

4. Onderhandelen voor een klus

Je krijgt een mégavette klus aangeboden, maar het salaris is ronduit kut. Denk niet dat er helemaal geen ruimte is voor onderhandelingen. Soms zijn we met z’n allen te bang om iets te vragen, uit angst dat er wel naar iemand anders wordt gezocht. Zo zijn er veel beginnende journo’s die klussen haast gratis aannemen, waardoor ze niet alleen hun eigen inkomsten, maar ook de freelancemarkt eigenlijk ruïneren. Probeer er voorzichtig nog iets uit te halen en spreek met jezelf een bedrag af wat je minimaal voor alle uren werk wilt hebben. Is de klus zo tof of zitten er zoveel extra’s aan verbonden dat je niet kán weigeren? Dan is een keer voor minder werken ook echt niet erg. Maar probeer je vooral niet af te laten slepen. 

5. Ideeën die worden ‘gejat’

Je pitcht een naar eigen zeggen bril-jant idee bij een (potentiële) opdrachtgever, maar het idee wordt genadeloos met de grond gelijk gemaakt. Niet veel later zie je je idee toch terug in het blad/ de krant/ of op de website van die titel. En dat voelt niet helemaal lekker. Helaas zijn er geen regels voor het pikken van goede ideeën. Het is kak, en er is eigenlijk maar 1 goed advies voor. Let it go, let it gooooooo. 

Foto’s: Instagram Tête-à-Tête

You Might Also Like