FOOD

DEZE PRODUCTEN HOEF JE NÍET BIOLOGISCH TE KOPEN

november 22, 2015

Wij willen allemaal een clean, healthy en happy leven. Maar dat kost wel wat! Welke groente en fruit moet je biologisch kopen en welke hoef je niet per se biologisch te kopen?

Biologisch voedsel is tegenwoordig niet meer uit de schappen weg te denken, elke supermarkt verkoopt biologische opties van ons favoriete eten. En dan zijn er nog de winkels die alleen maar bio-producten verkopen. Erg fijn natuurlijk, maar laten we eerlijk zijn…ook erg onbetaalbaar. Uit onderzoek blijkt dat biologische groente en fruit gemiddeld zo’n 10 tot 30 procent duurder zijn dan de niet-biologische tegenhangers. De bewuste shopper zou daarom dit lijstje van tien producten die je niet biologisch hoeft te kopen, moeten kennen.

  • Avocado.

Avocado’s hebben een dikke schil, die de vrucht (ja, het is een vrucht!) beschermt tegen pesticiden.

  • Ui.

Uien hebben weinig last van ziekten en insecten en worden daarom ook minder besproeid met pesticiden.

  • Mais.

Hoewel mais vaak besproeid wordt, komen er weinig vieze stoffen op de maiskorrels zelf.

  • Kiwi.

Zolang je de vrucht goed wast en de schil verwijderd voor het eten, zit je goed.

  • Mango.

Hiervoor geldt hetzelfde als kiwi’s.

  • Meloen.

De harde schil beschermt de binnenkant van de vrucht, en die eet je.

  • Broccoli.

Deze groene mini-boompjes groeien zonder al te veel last van insecten en worden dus nauwelijks besproeid.

  • Asperge.

Hiervoor geldt hetzelfde als broccoli.

  • Kool.

Kool groeit als….uhm kool. Dus is er niet veel nodig om het groeiproces te versnellen en dus is het product vaak biologisch.

En het allerveiligst zijn…

  • Erwten!

Uit internationaal onderzoek blijkt dat erwten één van de meest veilige niet-biologische groenten zijn.

Sta je in de winkel en twijfel je: wel of niet bio? Dit is de lijst van de meest vervuilde groente en fruit:

 

  1. Appels fruit
  2. Aardbeien
  3. Perziken
  4. Spinazie
  5. Aardappels
  6. Druiven
  7. Paprika’s
  8. Cherry tomaatjes
  9. Bosbessen
  10. Sla

Wat zijn pesticiden en waarom zijn ze slecht voor je? Pesticiden zijn bestrijdingsmiddelen die gewassen beschermen tegen ziekten, onkruid en plagen. Hierdoor wordt de opbrengst van het product verhoogt. Op groente en fruit kunnen soms resten van deze middelen overblijven, die vervolgens in je lichaam terechtkomen. Biologisch voedsel is niet helemaal vrij van bestrijdingsmiddelen, maar voor de productie wordt er wel aanzienlijk minder gebruikt van gemaakt.

 

Illustraties: Sanne Koekenbier

You Might Also Like